22 Aralık 2012 Cumartesi

heyy kimse yok mu?

Blog yazıma klasik bir Twitter kullanıcısının ilk girişinde yaptığı gibi başladım. "Heyy kimse yok mu?, ben geldim millet, orada mısınız?, beni görüyor musunuz? şimdi bu tweeti nereye yazıyoruz? ben hiçbir şey anlamadım"

Böyle bir giriş yapma sebebim ise sıkılmayan bir sosyal medya kullanıcısı olmam. Sosyal medya ile ilgili neyi konuşuyorsak biriktirebileceğim bir alanım olsun istedim. Sosyal medyaya haddinden fazla önem veriyorum ve 2012'nin sonuna yaklaşırken, dilimi yani parmaklarımı çok yorduğum, beynimi çok ağrıttığım şeylerden hiçbirini hatırlayamadığımı gördüm, ki bu büyük bir kayıp. Unutulması normal ama unutulmazsa daha iyi diye düşünüyorum.

Sosyal medya gündemi çok hızlı, öyle ki sayfanın akma hızıyla gündem değişiyor. Sabahında ülkece başımıza gelen bir felaketi konuşurken, öğlen olmadan bir şarkıcının soyunması, bir futbolcunun ülkesine dönmesiyle çalkalanıyoruz.

Lafı fazla uzatmaya gerek yok aslında. Twitter da bu yüzden tuttu ya. Kısa kısa okuyup geçtiğimizden. 140 karakterden destek alıp gündeme hakim olduğumuzdan. 140 karakterde yazalım o halde: Bu blogta sosyal medyada en çok konuşulanların, televizyondakilerin, gazetelerin, kısacası gündemimizde olan her şeyin çetelesini tutacağız.

Hazırsak başlayalım. Yazdıklarım geliyor mu :)

1-İleri demokrasi çok ileri gitti. Öyle ileri gitti ki durduramadık.
İlk gündemimiz ODTÜ'lü öğrencilerin Erdoğan'ı, ODTÜ kampüsünde protesto etmesi ve sonrasında yaşadıkları talihsiz serüvenler dizisi.

İlk yazı olduğu için ilk konu da özel seçim. Göktürk-2 uydusunun uzaya gönderilmesi töreni sırasında ODTÜ'lü öğrenciler, kampüse 3000'in üzerinde polisle gelen Erdoğan'ı protesto ettiler. Ben sırf cesaretlerinden dolayı tebrik ediyorum onları zira savaşa gelen bir orduyla karşılaşıp hala protesto etmek artı bir cesaret işidir.
Bu protestolar sonucu yerlerde sürüklendiler, biber gazı yediler, tazyikli su yediler, vazgeçmediler. En sonunda polis sıkıldı, kampüsü terk etti.

Bu olaylar sırasında ODTÜ'lü öğrencilere destek yağarken, Erdoğan da büyük tepki çekti.

Ardından ODTÜ'lü öğrencilerin gözaltına alınma haberi geldi. İşte bu sosyal medyayı sarsan olay oldu. Twitter ve Facebook'ta örgütlenildi, (böyle dedim diye sosyal medyayı yasaklamasınlar) Ekşisözlük'te yayıldı ve ODTÜ'lülere destek için toplanıldı. Bu sırada öyle tweetler geldi ki, ODTÜ'nün karşısında kimse duramaz anlaşıldı. O gün Başbakan bir televizyon kanalında canlı yayına katıldı. Canlı yayında ODTÜ'lü öğrencilere ve öğretmenlere sert bir şekilde yüklendi. Öğretim görevlilerinin derse girmemesi konusunda, "Girseniz ne olur, girmeseniz ne olur. Sizin yetiştirdiğiniz öğrenciler anca bu kadar olur" dedi. Lakin Erdoğan'ın atladığı bir şey vardı. Fırlatılmasını izlemeye gittiği Göktürk 2 uydusu, ODTÜ'lü bir mühendisin elinden çıkmıştı. Bu da bir anda en çok konuşulanlardan oldu. İki gün sonra, cuma gecesi, öğrenciler serbest kaldı. Ama akıllarda şu tweetler yer etti:

@UfukUras
ODTÜ olduğu yerde duruyor, siz onla uğraşıp da yerinde duran bir iktidar gördünüz mü?

 @‏0ut0fTheBlueSky
Erdoğan’dan ODTÜ’ye:’Sizin yetiştirdiğiniz öğrenciler bunlarsa bu ülke batmış’ Ülkenin battığı doğru ama nedeni yanlış.Yinede ilerleme var.

@BilgeMirza
ODTÜ için ‘Öyle üniversiteden ancak böyle öğrenciler’ çıkar diyen Erdoğan sayılı üniversitelerden birini ve öğrencisini tek cümlede harcadı.


2- Twitter'a kıyamet geldi
Maya takvimine göre 21 Aralık'ın dünyanın son günü olması sosyal medyayı yıktı. Twitter'ın aklı selim kullanıcıları kıyameti tek kelimeyle yaşadı.

Her an konuşulan konu kıyamet oldu, yapılmayan hiçbir espri kalmadı.

Şirince mevzusu ise apayrı. Kıyametten etkilenmeyecek tek bölge İzmir'in Şirince bölgesi olarak duyuruldu. Şirince'ye gidip kıyametten kaçmak isteyenler, internetin vitrinine oturdu.

TSİ ile kıyametin 13.11'de kopyacağı duyuruldu. 13.11'de tweet patlaması yaşanırken, öncesinde ve sonrasında "kıyamet geliyor, hani kopmadı, kıyamet gelse de kopsak?" türü tweetler defalarca, onlarca, binlerce paylaşıldı.


3- Mustafa Misir, yani Condalton, başka bir deyimle Fucktroloji
Bu arkadaşı normalde tanımıyordum. Fucktroloji nickini görmüşlüğüm vardı ama Condalton'u hayır. Kendisini ATV'nin Kim 500 Bin İster yarışmasında tanıttı. "Herkes bir gün 15 dakikalığına şöhret olacak" cümlesindeki herkesin içine hızla daldı Condalton.

Yarışmacı kendini tanıtırken kitap okumadığını ama genel kültürünün çok iyi olduğunu söyledi. Babası ise "Oğlumun Twitter'da 100 bin takipçisi var. Ünlüler bile takip ediyor." diye övündü. İlk soruda elendi. (Elendiği soru: 9 ayın son günü deyimindeki gün hangi gündür? Cevap çarşamba olacaktı. Olamadı.)

Sonra niye bilmiyorum, öldürdük adamı. Saldırdık ama öyle böyle değil. Twitter'da gündeme oturdu, Facebook'ta daha bireysel şekilde iletilerle dalga geçildi, Ekşisözlük'te hakkında tam 27 sayfa, 200'ün üzerinde entry girildi. Sanki bize bir zarar vermiş gibiydi bu adam. (O soruyu bilmeliydin Condalton, yo dostum.) Adam bir soruyu bilememiş, elenmiş. Babası oğluyla bir şekilde övünmek istiyor, övünüyor. Bundan ötesinden bize ne ki? Bu adamın takipçi satın almasından tutun, cahil olmasına; okuduğu okulu bile yalan söylemesine, babasının parasıyla takipçi toplamasına kadar her şey konuşuldu. Bize zararı olmayan insanlara keşke bu kadar yüklenmesek. İyileri ayırt edemeyecek noktaya geliyoruz.
(Fotoğraf twitter'dan alıntı, alt yazısıyla birlikte paylaşılıyordu, bozmadım)

4-AK gençlikten şok tweet! Şafak Pavey'e büyük ayıp
Bu tweet normalde birkaç hafta önce atılmıştı. Ancak haber bülenlerine ancak yetişti. CHP Milletvekili Şafak Pavey'e AKP Malatya Gençlik Kolları MYK Üyesi Melik Birgin, “Allah bir bacağını almış, hâlâ küfürden uyanmazsın, nedir bu inatçılık!” tweetini attı. Onun adına utandık. İnsanlıktan çıkış filmini izler gibi baktık. 'Acaba bu bir kıyamet belirtisi mi' diye düşündük. İyi yüklendik ama, çok kınadık. Hakaret de ettik kimimiz. Hesabını kapatmak zorunda kaldı Birgin. Partiden ihraç edileceği haberi de geldi çok geçmeden.
Konuyla ilgili aşağıdaki tweet, en fazla paylaşın tweet olurken, #ŞafakPaveyOnurumuzdur hashtagi de Türkiye'nin trend topic listesine yani gündemine girdi.

@Halimeroj
Şafak Pavey'e “Allah bir bacağını almış, hâlâ küfürden uyanmazsın" diyen AKP'li yönetici! Allah senden insanlığı almış, hâlâ konuşuyorsun!

5-Esra Ceyhan çok bozdu, halbuki dedem ne çok severdi...
Dedemin belki onbes yil önce severek izlediği Esra Ceyhan'dan eser kalmamış. Daha önce "hamileyken dekolteli arkadaşlarınızı evinize almayın" diyen Esra Ceyhan bu hafta sevgisizliğiyle sosyal medyada konuşulanlardan oldu. İşadamı Aziz Hortoğlu 1 yıl önce ölen kedisi Panter için Kırklareli'nde 5 dönüm tarla alarak, kediye mermerden mezar yaptırdı.
16 yıllık dostuna bu mezarı yaptıran Hortoğu, Esra Ceyhan'ın programında konu edildi. Önce mezarı yaptıran Hortoğlu'nun videosu ve mezar gösterildi, ardından Esra Ceyhan'ın kahkahaları geldi.

Ama o kadar gülüyor ki, gözlerinden yaş geldi. Kediye mezar yaptırılır mıymış? İnsandan arkadaşı yok muymuş hiç. Bu hastalıkmış. Oradaki profesörler (kimdir bilmiyorum) bunun hastalık olduğunda hemfikir oldular. Hayvanları sevmenin yanlış, insanları sevmenin güzel olduğu konuşuldu. Keşke konuşulmasaydı. Bin düşün bir konuş derler. Hele düşünemediğin şeyi konuştuğunda böyle kötü duruma düşersin.

6-Nihat Doğan takipçisinin bacısına küfretti
Şarkıcı Nihat Doğan, Twitter'da "en sevdiğim şey kış günü evde oturup dvd izlemek" yazdı. Bir takipçisi de geçtiğimiz yıl yaşanan otel skandalını hatırlatarak, "İzzet de var mı?" diye sordu.

Doğan'ın cevabı ise tepki toplayacak cinstendi, buyrun:

 








7-Haftanın Zaytung aktörü: Lütfü Türkkan
MHP Milletvekili Lütfü Türkkan, ODTÜ'de Erdoğan'ı protesto ederken polis müdahalesiyle yaralanan Barış Barışık'ı ziyaret etti. 
Ancak ziyaretinin gecesinde Facebook sayfasında ülküdaşlarından özür diledi. Türkkan, Barış'ın geçtiğimiz hafta Ankara Üniversitesi'nde kendisini protesto eden gruptan olduğunu çok geç öğrenmişti.

Barış da aslında, Türkkan'ın bu ziyaretine çok şaşırmıştı. Ancak bu şaşkınlık kısa sürdü, her şey rayına oturdu. Türkkan, Facebook hesabında 'Barış' ziyaretinden dolayı özür diledi. Sosyal medyada da gündem oldu elbette.

8-Kocaman istifa
Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman'ın 3-1 malubiyetle biten Karabükspor maçı sonrasında istifasını açıklaması sosyal medyada adeta titreşim etkisi yaptı.

Sarsıldık, sarsıldık durduk. Kimisi bunu yeni yıl için kocaman bir hediye olarak görürken, kimi de bu istifayı zamansız buldu. Kocaman'ın istifası yönetim tarafından kabul edilmedi. Kocaman bir gün daha düşünmek istediğini bildirdi. Ancak iki günün gündeminin Kocaman olacağını söylemek zor değil.

@According_to-Aykut Kocaman istifa etti. Doğru mu Samet? + ....


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder